1. Marzena kupiła notesy 60 - kartkowe, 32 - kartkowe, 16 - kartkowe. Notesow najcienszych jest o 5 wiecej niz 32- kartkowych, a najgrubszych - tyle ile 16 kartkowych i 32 kartkowych razem. wszystkie notesy zawieraja lacznie 1220 kartek. ile notesow kazdego rodzaju zakupila Marzena? Ulóz odpowiednie rownaniem i rozwiaz je.

2. Na przedstawienie przyszlo d doroslych i m dzieci, razem 123 osoby. kiedy przed koncem przedstawienia wyszedl jeden tata z dwojka 4-letnuch synow, okazalo sie, ze dzieci jest trzy razy wiecej niz doroslych. zapisz odpowiedni uklad rownan i oblicz, ilu doroslych i ile dzieci przyszlo do teatru.

3. Hurtownia odziezy zakupila 12 jednakowych zimowych plaszczy i 15 jednakowych kurtek za laczna kwote 13 500 zl. Plaszcz byl o 180 zl drozszy niz kurtka. oblicz cene zakupu przez hurtownie plaszcza oraz cene zakupu kurtki. zapisz wszystkie obliczenia.

4. Podczas trzydniowego rajdu rowerowego uczniowie przejechali 65 km. Drugiego dnia pokonali dwa razy dluzsza trase niz pierwszego dnia, a trzeciego o 5 km wiecej niz pierwszego dnia. ile kilometrow przebyli kazdego dnia? Zapisz wszystkie obliczenia

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-14T14:12:20+01:00
1
x - ilość notesów 16 kartkowych
x-5 = ilość notesów 32 kartkowych
x-5 + x = 2x-5 = ilość notesów 60 kartkowych

x *16 + (x-5)*32 + (2x-5)*60 = 1220

2.
4d=120 ||: 4
d= 30 <= ilość dorosłych po wyjściu dwójki
m= 30*3= 90 <= ilość dzieci po wyjściu dwójki

30+ 1 dorośli= 31 dorosłych przyszło
90+ 2= 92 tyle dzieci przyszło

spr. 30+ 90=120 tyle po odejściu trójki ludzi
31+ 92= 123 tyle ludzi przyszło

3.
x- cena płaszcza
y- cena kurtki

układamy równania
12x+15y=13500
x=y+180

Drugie równanie wstawiamy do pierwszego
12(y+180)+15y=13500
12y+2160+15y=13500
12y+15y=13500-2160
27y=11340 /:27
y=420 zł
x=420+180=600 zł

Odp. Płaszcz kosztował 600 zł, a kurtka 420 zł.

4.
1dzień- x
2dzień -2x
3dzień-x+5


x+2x+x+5=65
4x+5=65 | -5
4x=60km
x= 15 km

1 dzień 15km