Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-14T15:18:55+01:00
Czas wznoszenia się ciała:

t = (Vp/g)
t = (20m/s) / (10m/s^2) = 2s

Ile się jeszcze wzniosło:

s = Vp * t - ((g * t^2) / 2)
s = 20m/s * 2s - ((10m/s * (2s)^2) / 2)
s = 40m - (40m/2) = 40m - 20m = 20m

Czas spadku swobodnego:

h = 6m + 20m = 26m

ts = sqrt(2h/g)
ts = sqrt((52m) / (10m/s^2))
ts = sqrt( 5,2s^2 )
ts ~=2,28s

Czas całkowity:

tc = 2s + 2,28s = 4,28s

Odp. Ciało spadło po czasie 4,28s.

sqrt = pierwiastek
^2 = do kwadratu
~= = w przybliżeniu

Pozdrawiam ;)