Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-11-14T16:04:52+01:00

Przepis mojego taty na pizze z papryką i salami. Bardzo łatwy. Mm :P

Składnik Ilość
mąka 300 gramów
drożdże 20 gramów
woda letnia 0,5 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
salami , plastry 150 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
papryczka zielona z puszki 4 sztuk
pomidory w kawałkach 400 gramów
cebula 2 sztuk
żółty ser tarty 150 gramów
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania


Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z olejem i solą dodawać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce.
Oczyszczoną cebulę pokroić w talarki, a oczyszczoną paprykę w paseczki. Pomidory przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną okrągłą formę i po nakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć pomidory, plastry cebuli, salami, paprykę, posypać serem, oprószyć solą i pieprzem. Piec 20 minut w 250 stopniach.
1 5 1
2009-11-14T16:17:07+01:00
Spaghetti z mięsem

Składniki:

* 40 dag makaronu
* 40 dag mielonego mięsa
* pół pęczka dymki
* 3 pomidory
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* pół pęczka natki
* 2 ząbki czosnku
* sól
* olej
* 5 dag żółtego sera
* pieprz

Sposób przygotowania:
Pomidory
umyć, pokroić w kostkę. Cebulki oczyścić, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso. Dodać pomidory i cebulę, poddusić. Połączyć z koncentratem pomidorowym i startymi ząbkami czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, podawać z sosem, posypać serem.

1 1 1
2009-11-14T18:36:56+01:00
Ciasto Artusia

I Składniki:
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
40 dag masła
5 jajek
2 łyżki kakao
10 dag czekolady mlecznej
ok. 35 dag okrągłych biszkoptów
ok. 30 dag ciastek Delicje np. wiśniowe

II Sposób wykonania:
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i ostudzić.

½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. W pozostałym mleku rozpuścić ½ szklanki cukru, zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie. Razem ugotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na koniec do kremu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę mleczną. Natomiast do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową.

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Na nich rozsmarować kakaowy krem z kawałami czekolady. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nich rozsmarować jasny krem z kawałami galaretki. Na wierzchu ciasta rozłożyć ciastka Delicje (polewą do góry). Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.
1 5 1