Odpowiedzi

2009-11-14T17:31:47+01:00
Ludwik Pasteur zajmował się fermentacją, odkrył, że ten proces wywołują drobnoustroje. On też, w wyniku licznych badań wymyślił (opracował) sposób konserwacji jedzenia przez obróbkę termiczną - inaczej pasteryzacja, od jego nazwiska.

Bakterie odgrywają i pozytywną i negatywną rolę.
Pozytywna - rozkładają niepotrzebne szczątki organiczne
Negatywna - powodują choroby
2009-11-14T17:35:36+01:00
Ludwik Pasteur jest nazywany ojcem mikrobiologii, ponieważ odkrył szczepionkę na wściekliznę i pasteryzację.

Bakterie wykorzystuje się w w przemyśle spożywczym do sporządzenia serów, kefirów, jogurtów i kiszonych warzyw. Odgrywają one pozytywną rolę w przyrodzie, ponieważ pełnią ważną funkcję w oczyszczaniu środowiska poprzez rozkładanie szczątków organizmów na substancje proste. Sole mineralne powstające na skutek tego procesu użyźniają gleby, co umożliwia roślinom wzrost. W życiu człowieka natomiast odgrywają negatywną rolę, poneiważ wywołują procesy gnilne pogarszające jakość żywności. Po za tym wowołują choroby.
2 5 2