Zamień jednostki:
a) 40g=... kg
b) 146kg= ... dag
c) 12t= ... dag
d) 890 mg= ... t
e) 103g=... t
f) 44mg=... dag
g) 902g= ... dag
h) 14dag=... g
i) 125g= ... mg
j) 38mg= ... g
i napiszcie jak to obliczacie a nie tylko wynik i proszę robić dokładnie i wszystkie przykłady a nie tylko 1 albo2 !

1

Odpowiedzi

2009-05-06T19:59:41+02:00
A) 40g= 40*0,001kg= 0,04kg
b) 146kg= 146*100dag= 14600dag
c) 12t= 12000kg= 1200000dag (bo 1t=1000kg=1000*100dag=100000dag)
d) 890 mg= 890*0,001g= 0,89g= 0,89*0,001kg= 0,00089kg= 0,00089*0,001t= 0,00000089t
e) 103g= 103*0,001kg= 0,103kg= 0,103*0,001= 0,000103t
f) 44mg= 44*0,001g= 0,044g= 0,044*0,1dag= 0,0044dag
g) 902g= 902*0,1dag= 90,2dag
h) 14dag= 14*10g= 140g
i) 125g= 125*1000mg= 125000mg
j) 38mg= 38*0,001g= 0,038g

Skoro 1kg=1000g to 1g=0,001kg i tak analogicznie:
1kg=100dag więc 1dag=0,01kg
1g=1000mg więc 1mg=0,001g ...

Warto wiedzieć, co znaczą przedrostki:
kilo - 1000 (1 kg to 1000 gramów; 1km to 1000m)
deka - 10 (1 dag= 10 g)
mili - 0,001 (1mg= 0,001g)

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.
4 5 4