Zad.
Dwaj sklepikarze, panowie A i B, kupuja jablka u tego samego hurtownika. W sklepie pana A cena detaliczna jest o 25% wieksza od hurtowej, a w sklepie pana B o 30% wyzsza od hurtowej. Pan A sprzedal 160kg jablek, a pan B 120kg. Ktory z nich wiecej zyskal na sprzedazy jablek? o ile procent?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-14T20:13:39+01:00
1,25*160=200
1,3*120=156
200-156=44
44/156 * 100% ≈28% Pan A zarobi ok 28% wiecej od pana B
2009-11-14T20:15:57+01:00
1,25*160=200
1,3*120=156
200-156=44
44/200 * 100% =22%
ODP. Pan A zarobi o 22% wiecej od pana B