Mateusz gromadził dla ptaków nasiona na zimę i suszone owoce.zapełnił nimi 3
-
4
skrzynki o pojemności 70 litrów.Przez ile dni będzie mógł wysypywac ptakom pełny kubek pokarmu dziennie,jeśli kubek ma pojemnośc 0,6litra?zapisz wszystkie obliczenia!

zad2

w ogrodzie zebrano 85kg owoców.Okazało się że 60%plonu uszkodzone przez owady.Ile ważyły nieuszkodzone owoce?zapisz wszystkie obliczenia!!

2

Odpowiedzi

2009-11-14T20:45:49+01:00
70l - pojemność skrzynki
3/4 - wartość zapełnienia skrzynki
0,6l - pojemność kubka

3/4 * 70l = 52,5l
52,5l / 0,6l = 87,5 - przez tyle dni bedzie mogl wysypywac ptakom pokarm

Odp: Nasion wystarczy na 87,5 dnia karmienia kubełkiem o pojemności 0,6l.

zad 2

85 kg - zbiór owoców
60% - procent uszkodzonych owoców
100% - 60% = 40% - procent nieuszkodzonych owocow

40% = 0,4
85 kg * 0,4 = 34 kg - waga nieuszkodzonych owoców

Odp: Zebrano 34 kg nieuszkodzonych owoców.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-14T20:49:50+01:00
Najpierw Obliczmy ile litrów owoców nazbierał Mateusz

¾ * 70 = 52,5 l

następnie 52,5/0,6 = 87,5

Odp. pokarmu wystarczy na 87 dni

zad 2

Nieuszkodzonych owoców bylo 40% więc:
0,4 * 85 = 34
Odp. Nie uszkodzonych owoców zebrana 34 kg