Odpowiedzi

2009-11-14T21:05:16+01:00
150/2=75
50*2=100
100+75=175
175/2=87,5km/h
2 3 2
2009-11-14T21:07:09+01:00
150km+50km=200km
2godz+0,5godz=2,5godz
200km/2,5godz=80km/h

odp.:Samochód pokonał całą trasę ze średnią prędkością 80km/h.
2 5 2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-14T21:07:47+01:00
V1 - szybkość przez pierwsze 150 km
v2 - szybkość przez następne 50 km
v3 = (v1 + v2) / 2 - srednie szybkość pokonania całego dystansu

v1 = 150 km / 2 h
v1 = 75 km/h
v2 = 50 km / 0,5 h
v2 = 100 km/h
v3 = (75 km/h + 100 km/h) / 2
v3 = 175 km/h / 2
v3 = 87,5 km/h

Odp: Srednia szybkość pokonania trasy wynosi 87,5 km/h.
3 2 3