Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T08:46:13+01:00
1) (10a+5b)/2a = 6

szukamy x:

2) x = (4a-3b)/7b

z pierwszego wyznaczymy stosunek a/b:

(10a+5b)/2a = 6
10a+5b=12a
2a=5b
a/b=5/2

i podstawimy do drugiego:

x = (4a-3b)/7b
x = 4/7*a/b-3/7
x = 4/7*5/2-3/7
x= 20/14-6/14=14/14=1

Wyrażenie (4a-3b)/7b = 1
7 3 7
2009-11-15T08:47:38+01:00
(10a+5b)/2a=6

podstawiasz za a dowolną cyfrę różną od zera u nas to będzie a=2 i podstawiamy

(20+5b)/4=6
5+5b/4=6 /*4
20+5b=24
5b=24-20
5b=4 /5
b=4/5->nasze b

(10a+4)/2a=6
5a+2a=6
7a=6 /:7
a=6/7 ->nasze a

teraz podstawiamy do drugiego wzoru
a=6/7
b=4/5

(4a-3b)÷7b
=(24/7-12/5)÷28/5

24*5 12*7
=----- - ------ ÷ 28/5
7*5 5*7

120 -84
=----------- ÷ 28/5
35

36 5
=------ * ------
35 28

9*1
=-------
7*7

9
= ----
49
8 3 8