Zad.1
przedstawienie operowe rozpoczęło się o godzinie 19.00. Z powodu licznych przerw na oklaski przedłużyło się o 24 min..obecny na widowni gimnazjalista obliczył szybko,że przedstawienie trwało o 15% dlużej w porównaniu z czasem podanym w programie. o której godzinie się skończyło?

Zad. 2
W kólestwie krasnolandii 8% mieszkańców ubiera sięna żółto, 9% miezkańców ubiera się na czerwono, 10% na zielono, 11% na niebiesko, a 60% na szaro. jedynie czterdzistoosobowa rodzina królewska oraz jej pięćdziesięcioosobowa świta może ubierać się wielobarwnie. jaka jest liczba mieszkańców tego królestwa?


Proszę o rozwiązanie razem z DANYMI ;]

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T10:53:06+01:00
Zad.1

24min = 15%x

0,15x = 24min

x = 160 min

160min + 24 min = 184min = 3h 4 min

19.00 + 3h 4 min = 22.04

odp: Przedstawienie skonczyło się o 22.04.

zad.2

60 + 11 + 10 + 9 + 8 = 98 [%]
100% - 98% = 2%
40 + 50 = 90

2%x = 90
0,02x = 90
x=4500

odp: Liczba mieszkańców tego królestwa to 4500.
2009-11-15T10:55:55+01:00
24min-15%
x-100%
x=2400/15=160
160+24=184min=3godz. 4 min.
Odp. Przedstawienie zakończyło się o 22:04.

2009-11-15T11:07:08+01:00
Zad.1
24min = 15%x
0,15x = 24min
x = 160 min
160min + 24 min = 184min = 3h 4 min
19.00 + 3h 4 min = 22.04
odp: skonczyło się o 22.04.

zad.2
60 + 11 + 10 + 9 + 8 = 98 [%]
100% - 98% = 2%
40 + 50 = 90
2%x = 90
0,02x = 90
x=4500
odp: mieszkancow jest 4500.