Rodina Kowalskich jedzie z Ciechanowa do Poznania samochodem, którego średnie złużycie paliwa wynosi 6,5 litra na 100km. Litr benzyny kosztuje 4,80 zł. Odległość z Ciechanowa do Poznania wynosi 300km. Oblicz, ile zapłacą za benzyne państwo Kowalscy. Zapisz wszystkie obliczenia.

3

Odpowiedzi

2009-11-15T12:17:31+01:00
6,5l - 100km
3 * 6,5l - 3 * 100km
19,5l - 300km

19,5l * 4,80 zł = 93,60 zł

Pozdrawiam ;)
2009-11-15T12:17:26+01:00
3*6.5l=19.5l-tyle paliwa zużyją
4.8zł*19.5l=93.6zł
odp.kowalscy zapłacą za paliwo 93.6zł
2009-11-15T12:18:24+01:00
S - droga z Ciechanowa do Poznania = 300 km
6,5l spala samochód na 100 km to na 300 km spali 300/100 = 3 razy więcej benzyny = 3 razy 6,5 = 19,5l
koszt jazdy = 19,5 razy 4,80 = 93zł i 60 groszy