Zad.1
Po dziewięciu dniach podróży przez pustynię beduini zorientowali się, że wypili 60% zapasów wody. Zostało im 48 bukłaków z wodą. O ile procent powinni zmniejszać dzienne racje wody, jeśli ma jej wystarzczyć na kolejne 8 dni?

Zad.2
W zeszlym tygodniu na szkolnej dyskotece było dokładnie tyle samo chłopców co dziewcząt. W tym tygodniu na dyskotece jest o 20% więcej osób niż tydzień temu, ale liczba dziewcząt stanowi tylko 45% liczby osób, które przyszły dzisiaj potańczyć. Czy w tym tygodniu na dyskotekę przyszło więcej czy mniej dziewcząt niż tydzień temu?

!-!-!B-A-R-D-Z-O-!-!-!P-I-L-N-E-!-!-!

3

Odpowiedzi

2009-11-15T12:51:40+01:00
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T13:00:40+01:00
Zadanie 1 .
100 % - 60 % = 40 %
w 9 DNIACH 60 % WODY
60 % - 48 szt.
40 % zostało
100 % - x
60 %- 48
100 % * 48 480
x= ------------= -------= 80
60 % 60 %
80 - 48= 32 szt.
32 szt. - 100 %
8 - x
100 % * 8 800%
x=------------= -------= 25 %
32 32

Beduini powinni zmniejszyć swoje dzienne porcje wody o 25 % .

zad. 2
W zeszłym tygodniu 100 % osób
dziewczęta - 50 %
chłopcy - 50 %

w tym tygodniu
osób - 100 % +20 % = 120 %
dziewcząt - 45 %
chłopców 120 %- 45%= 75 %
45 % ze 120 % > 50 % ze 100 %
Odp. Przyszło więcej dziewcząt niz w zeszłym tygodniu .

2009-11-15T13:04:30+01:00
Zad.1
60% - x bukłaków
40% - 48 bukłaków
x bukłaków =(48 * 60) / 40 = 72 bukłaki
przez 9 dni wypili 72 bukłaki czyli dziennie pili 8 bukłaków
a teraz mają 48 bukłaków na 8 dni czyli mogą wypić 8 bukłaków dziennie
8/9 * 100% = 88%
100%-88% = 12 %
Odp: Beduini powinni zmniejszyć racje o 12 %
zad.2
1 tydzień 50% chłopców - 50 % dziewcząt
2 tydzień w sumie 120 % do 1 tygodnie
czyli 45 %/100% * 120% = 54 %
Odp. Dziewczyn było więcej niz w ubiegłym tygodniu