Odpowiedzi

2009-11-15T14:07:19+01:00
Liczymy obwod kola:
2πr=80πcm=0,8πm≈2,5m
108km/h=30m/s
30/2,5=12 obrotow
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T14:12:15+01:00
R=40cm
Obw. = 2 pi r
Obw = 2 * 3.14 * 40 = 251.2 cm
1h=60min=3600sekund
108km = 10800000cm

3600 s - 10800000 cm
1s - x
x = 10800000/3600 = 3000 cm

251.2 cm - 1 obrót
3000 cm - y
y=3000/251.2 = ok. 11.94 obrotu na sekunde