Główna część WIELKIEGO MURU CHIŃSKIEGO ma dł. 3460km.
Ile dni musiałbyś przeznaczyć na przejście całego muru z prędkością 5 km/h, zakładając, że dziennie możesz iść przez 8 godzin?

konieczne obliczenia...
z góry dziękuje...:)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T15:03:38+01:00
5×8 = 40 km - dziennie
3460 ÷ 40 = 86,5 dni

odp . musialbys isc 86,5 dni
  • Grel
  • Początkujący
2009-11-15T15:04:15+01:00
8*5=40km -tyle mogą przejść dziennie
3460/40=86,5
Odp. Na przejśćie całego muru byłoby trzeba przeznaczyć 86,5dnia.
2009-11-15T15:05:11+01:00
Z prędkością 5 km/h idziemy 8 godzin to zrobimy 40km w ciągu 1 dnia.
3460 km : 40 km = 86,5

Musiałbyś przeznaczyć na to 86,5 dnia