Odpowiedzi

2009-11-15T15:13:22+01:00
1.Po podwyżce 7 % pensja pani Joli wynosiła 2675 zł.O ile złotych wzrosła pensja pani Joli ?
107%- 2675
100-x
107x=267500
x=2500
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T15:16:17+01:00
2675zł = 100%
7% z liczby 2675zł = 0,07 * 2675zł = 187,25zł
Odpowiedź: Pensja pani Joli wzrosła o 187zł 25gr
1 5 1
2009-11-15T15:16:14+01:00
100 %-pensja pani zosi po podwyżce
100%-7% = 93%- pensja pani zosi przed podwyżką
93%= 0,93
0,93*2675=2487,75
;))tylko nie wiem czy dobrze pomnożyłam (bo tak w pamięci... nie chciało mi sie kalkulatora szukać... )
i jeszcze ZAPOMNIAŁAM 2675-2487,75=...