Odpowiedzi

2009-11-15T16:29:38+01:00
1 sukienka
100%-30%=70%
70%*x=252
x=252:70/100
x=252*100/70=360

100%+20%=120%
120%*x=360
x=360:120/100
x=360*100/120=300

2 sukienka
100%-20%=80%
80%*x=276
x=276:80/100
x=276*100/80=346

100%+15%=115%
115%*x=276
x=276:115/100
x=276*100/115=300,87-w zaokrągleniu

różnica
300,87>300

Odp.druga sukienka na początku kosztowała więcej od pierwszej
2009-11-15T16:31:05+01:00
X- cena pierwszej sukienki przed zmianami
y-cena drugiej sukienki przed zmianami

x+ 20%x- cena po 20% podwyższce
x+20%x=x+0,2x=1,2x
1,2x-30%x-cena po 30% obniżce
1,2x-30%x=1,2x-0,3x=0,9x
0,9x=252
x=280 (zł) - tyle kosztowała pierwsza sukienka przed zmianami

y+15%y-cena drugiej sukienki po 15% podwyższce
y+15%y=y+0,15y=1,15y
1,15y-20%y-cena po 20% obniżce
1,15y-20%y=1,15y-0,2y=0,95y
0,95y=276
y=290,53 (zł)- cena drugiej sukienki przed zmianami
Przed zmianami droższa była druga sukienka
jakby były jakieś ptanka proszę pisać!!!
2009-11-15T16:36:38+01:00
Pierwsza sukienka:
252zł------100% 327,6zł--------100%
x -----130% x ---------80%
x=327,6zł x=261,88zł

druga sukienka:
276zł--------100% 331,2zł--------100%
x-------------120% x --------------85%
x=331,2zł x=281,52zł

331,2zł-281,52zł=49,68
Odp.:Droższa była suknia pierwsza o 49,68zł