1.Zawartość wody w procentach;
Kości-20
Szkliwo zęba-10
Glony-85
Arbuz-90
Meduza-97
Łzy-98

A) Ile mililitrów wody zawiera litr łez?
A.9,8ml B.98ml C.980ml D.9800ml

B)Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje około dwóch i pół litra wody dziennie.Ile kilogramów arbuza musiałby zjeść,aby dostarczyć orgazizmowi taką ilość wody?
A.około2,25kg B.około2,5kg C.około 2,7kg D.około 2,8kg


2.
Samochody osobowe i motocykle stają na parkingu mają razem 60 kół.Wiadomo,że motocykli jest trzy razy więcej niż samochodów.Który układ równań ilustruje tę sytuację,jeśli s oznacza liczbę samochodów,a m liczbę motocykli;
A. 4s+2m=60 s=m_3 B.s+m=60 m=3s C.4s+2m=60 m=s+3
D.4s +2m=60 s=3m

W podpunkcie a kreska jest jako kreska ułamkowa ;]
Pomóżcie ;]

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-16T12:29:07+01:00
1.
A) 1 l = 1000ml
1000ml * 98% = 1000ml * 98/100 = 1000ml * 0,98 = 980ml
A więc odp. C.

B)
a)2,25 * 0,9 = 20,25 l
b)2,5 * = 2,25 l
c)2,7 * = 2,43 l
d)2,8 * = 2,52 l
A więc odp. D.

2.
Motocykli jest trzy razy więcej niż samochodów
to znaczy, że m=s*3=3*s, a wtedy:
60=4s+2m=4*s+2*m=4*s+2*3*s=4s+6s=10s=60
10s=60
s=60:10
s=6
A skoro
s=m/3 to:
6=m/3
m=6*3
m=18
I jeszcze sprawdzenie wzoru:
4s+2m=60
4*6+2*18=24+36=60
A więc wszystko pasuje do wzoru A!
odp. A.

Jeśli ci pomogłem to daj mi proszę najlepszą odpowiedź.
1 5 1