Witam wszystkich pomozcie mi w ty m zadaniu bo jestem z matmy cinki a zadnaie jest takie
mam 2 zadanie
powiem wam ze te zadanie jest z ukadu rownan
trzeba ulozyc rownanie
zadanie 1 to
w dwoch skrzynkach sa po 54 pomarancze .Z jednej skrzynki przełożyliśmy do drugiej 9 pomarańczy i w każdej skrzynce jest ich tyle samo. Ile pomarańczy było w każdej skrzynce początkowo

wiem tylko ze wynik ma wyjsc 36i18
a zad 2 to
Za dwa różne podręczniki zapłacono 28,80 zł. Gdyby jeden podręcznik był 0 25% droższy , a drugi o 25% tańszy,to ceny obu podręczników byłyby równe. Oblicz cenę każedego z podręczników

wynik ma wyjsc 10,80zł 18zł

pomuszcie mi sprobojcie szybko bo mi to na jutro potrzebne

3

Odpowiedzi

2009-11-15T17:42:04+01:00
Do zadania pierwszego:
54 podzilić przez 2 =27
27+9=36
54-36=18
Odp.Początkowo w jedej skrzynce było 36 pomaranczy, a w drugiej 18.
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T17:57:20+01:00
X- pomarancze w 1 skrzynce | 36
y-pomarancze w 2 skrzynce | 18 sprawdzenie
x+y= 54 |36 +18=54
x-9 - pomarancze w 1 skrzynce |36-9 = 27
y+9 - pomarancze w 2 skrzynce | 18 +9=27
(x-9) =(y+9) | 27=27

x+y=54
(x-9) =(y+9)

x+y=54
x=y+9+9

x+y=54
x=y+18

y+18+y=54
x=y+18

2y=54-18
x=y+18

2y=36 / :2
x=y+18

y=18
x=18+18

y=18
x=36


1 5 1
2009-11-15T20:04:25+01:00
1)W dwoch skrzynkach sa po 54 pomarancze .Z jednej skrzynki przełożyliśmy do drugiej 9 pomarańczy i w każdej skrzynce jest ich tyle samo. Ile pomarańczy było w każdej skrzynce początkowo?

x - pomarańcze w pierwszej skrzynce
y - pomarańcze w drugiej skrzynce
x - 9 - pomarańcze w pierwszej skrzynce po przełożeniu
y + 9 - pomarańcze w drugiej skrzynce po przełożeniu
54 - suma pomarańczy
x + y - suma pomarańczy

x + y = 54
x - 9 = y + 9

x = 54 - y
54 - y - 9 = y + 9

x = 54 - y
36 = 2y

x = 36
y = 18
Odp. W pierwszej skrzynce było 36 pomarańczy, a w drugiej 18.

2) Za dwa różne podręczniki zapłacono 28,80 zł. Gdyby jeden podręcznik był 0 25% droższy , a drugi o 25% tańszy,to ceny obu podręczników byłyby równe. Oblicz cenę każedego z podręczników

x - pierwszy podręcznik
y - drugi podręcznik
x + y - cena dwóch podręczników
28,80 - cena dwóch podręczników

1,25x = 0,75y
x + y = 28,8

y = 28,8 - x
1,25x = 21,6 - 0,75x

y = 28,8 - x
2x = 21,6

y = 28,8 - x
x = 10,80

y = 18
x = 10,80