Odpowiedzi

2009-11-15T17:41:03+01:00
R=40cm
Obw. = 2 pi r
Obw = 2 * 3.14 * 40 = 251.2 cm
1h=60min=3600sekund
108km = 10800000cm

3600 s - 10800000 cm
1s - x
x = 10800000/3600 = 3000 cm

251.2 cm - 1 obrót
3000 cm - y
y=3000/251.2 = ok. 11.94 obrotu na sekunde
2009-11-15T17:42:28+01:00
Promień koła-40cm
szybkość samochodu-108km/h
obliczenie-108km/h:40cm=2.7 obrotów


nie wiem czy dobrze jeśli jakieś wątpliwości to napisz wiadomość prywatna.:)
2009-11-15T17:46:23+01:00
V=108 km/h=108 razy 1000/3600 m/s=30 m/s

r=40 cm=0,4 m
obwod kola O=2πr=2π0,4=0,8π=2,51 m


obliczymy jaka droge pokonuje w czasie t=1 s

S=vt=30 razy 1=30 m

teraz policzymy ile obrotow robi kolo, czyli podzielimy otrzymana droge przez obwod kola

30/2,51=11,95
robi pelnych obrotow 11