Odpowiedzi

2009-11-15T18:13:08+01:00
Pozytywne:
- są reducentami - rozkładają substancje organiczne i drewno, tworzą próchnicę
- produkcja antybiotyków i witamin,
- tworzą porosty
- jako drożdże - w przemyśle gorzelniczym, piekarniczym oraz w mleczarskim przy produkcji serów i kefirów,
- walka ze szkodnikami.

Negatywne:
- wywołują choroby ludzi i zwierząt (grzybicę, zatrucia)
- powodują psucie się produktów spożywczych,
- obniżają plony roślin uprawnych jako ich pasożyty
73 4 73
2009-11-15T18:16:51+01:00
Pozytywne

- pożywienie dla ludzi
- pożywienie dla zwierząt
- rekreacja (jeździmy do lasu na aby pozbierać grzyby)
- tworzą warstwę próchniczą
-wykorzystywane są do robienia antybiotyków
- drożdże to przecież też grzyby i wykorzystujemy je do wypieków cukierniczych

negatywne


- gdy zjemy trującego możemy się zatruć
- powodują pleśnienie produktów spożywczych
- są ciężkostrawne


42 3 42