Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T18:27:37+01:00
Godzina a-16
b-o tyle wcześniej/później jest w mieście drugim

0+77=77 stopni (odległość między miastami,w stopniach)
77*4=308 (ponieważ 1 stopień=4minuty)
308 min/60 min(aby podać wynik w godzinach)
5 godz i 8 min
Jeśli miasto leży na W od Londynu odejmujemy różnicę czasu [a-b=szukana godzina]
Jeśli miasto leży na E od Londynu dodajemy różnicę czasu [a+b=szukana godzina w drugim mieście]
w tym przypadku:
16:00-05:08=10:52
W Waszyngtonie jest 10:52 ponieważ leży na zachód od Londynu więc jest tam wcześniej

0+121=121 (odległość między miastami)
121*4=484 (ponieważ 1 stopień=4minuty, dlatego mnożymy przez 4)
484/60=8godz i 4min (ponieważ 1 godz to 60minut, całości określają liczbę godzin reszta minut)

Jeśli miasto leży na E od Londynu dodajemy różnicę czasu [a+b=szukana godzina w drugim mieście]

w tym przypadku:
16:00+08:04=00:04 (następnego dnia)

W Manili jest 00:04 ponieważ miasto te leży na wschód od Londynu, jest później niż w Londynie o 8 godz i 4min

:) cała filozofia
56 4 56