1. Prędkość rozchodzenia się dźwięku w powietrzu wynosi 340 m/s. W jakiej odległości uderzył piorun, jeżeli odgłos dotarł do nas po 3 sekundach od chwili obserwacji błyskawicy.

2. Oblicz odległość Słońca od Ziemi wiedząc, że światło dociera do Ziemi po 8 min i 20 sek i biegnie z szybkością 300 000 km/s.

3. Jadąc z miasta A do B, samochód przemieszczał się ze średnią szybkością 60 km/h. Drogę powrotną przebył z szybkością 40 km/h. Jaka była średnia szybkość samochodu w czasie trwania całej podróży.

Wszystkim z góry dziekuje za pomoc ;]
Ps. Prosze o szybkie rozwiazania bo zadanie mam na jutro:/

2

Odpowiedzi

2009-11-15T19:01:25+01:00
Zad 1
340m/s ?m/3s
340 * 3 = 1020m lub 1,02 km

Zad 2
8min i 20 sek ?sek
8 * 60 = 480 sek + 20 sek =500 sek
300000 * 500 = 150000000 km

Zad 3
60km/h + 40 km/h = 100km/2h /2h
50km/h <---- to srednia predkosc
2009-11-15T19:04:34+01:00
1.
s=v*t
s=340m/s*3s=1020m
2.
8min 20s=500s
s=v*t
s=300 000km/s*500s=1500 00 000 km
3.
vsr=(v₁+v₂)/2
wsr=(40km/h+60km/h)/2=50km/h