Zad. 1 Samolot leci po linii prostej z Radomia do Poznania. Pierwszą połowę drogi przebywa z prędkością V1=620 km/h, drugą zaś z prędkością V2=420 km/h. Jaka jest średnia prędkość samolotu na odcinku Radom - Poznań?
Odpowiedź to 500 km.. Prosze o obliczenia i najlepiej wyjaśnienie.
[obrazek w załączniku]

Zad. 2 Jak długo zjeżdżał narciarz ze stoku góry z przyspieszeniem 2 m/s^2 jeśli jego szybkość wzrosła od 9 km/h do 72 km/h.
Również prosze o obliczenia.

1

Odpowiedzi

2009-11-15T19:44:06+01:00
Hym jezeli twoje zadanie jest ... poprawne bo tak ...
Predkosc srednia - to suma predkosci przez czas wiec:
620km + 420km = 1040km/2h czyli przez dwa i jest
520km na godzine hym w takim razie nie uwzgledniono tu postoju w tedy
zwiekszamy o czas postoju i w tedy
km=0 a czas=? hym ...
1040/500=2.08 a (0.08) godziny to (4,8) mini sie zgadza patrz
620 + 420 + (0 bo mial przerwe i nie lecial czyli jego droga to zera)=
1040km przez 2h + (4,5 min postoju i wtedy fakt )=wynik to
1040 * 60 = 62400 / 120min bo 2h + 4,5 min = 500

Hym...
Vpoczatkowe=9km/h
Vkoncowe=72km/h
roznica 61km/h
61km=61000m/2m=30500m czyli 30km i 500m
1 5 1