W ciągu 30 dni w czajniku o mocy 1600 W podgrzano wodę średnio przez 15 min dziennie. Oblicz koszt energii elektrycznej zużytej przez czajnik w ciągu tych 30 dni. Przyjmij że cena 1 kWh energii wynosi 32 gr. zapisz obliczenia


proszę pomóżcie mi z tym ;)
pozdro ;]

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T21:22:44+01:00
W=P*t
P=1600W=1,6kW
t=30*0,25h=7,5h
W=1,6kW*7,5h=12kWh
K=k*W=0,32zł*12kWh=3,84zł