Ciągi!!
zadanie 21!! Maratończyk w ciagu pierwszej godziny przebiegł 10.3km, a w ciagu kazdej nastepnej godziny odcinek o 0,75 km krótszy od poprzedniego. Oblicz dlugosc trasy, która pokonał maratonczyk, wiedzac , ze w ciagu ostatniej godziny przebiegł 7,3km.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T21:22:30+01:00
10.3 km = 10300 m
0.75 km = 750 m

10300 - 750 = 9550m
9550 - 750 = 8800m
8800 - 750 = 8050m
8050 - 750 = 7300m

10300 + 9550 + 8800 + 8050 + 7300 = 44000m
44000m = 44km

odp; maratonczyk przebiegl 44km
4 4 4
2009-11-15T21:42:01+01:00
1h-10,3(km)
2h-10,3-0,75=9,55(km)
3h-9,55-0,75=8,8(km)
4h-8,8-0,75=8,05(km)
5h-8,05-0,75=7,3(km)

10,3+9,55+8,8+8,05+7,3=44(km)
1 5 1
2009-11-15T21:47:44+01:00
10.3-->1godz
10.3-0.75=9.55--->2godz
9.55-0.75=8.8---->3godz
8.8-0,75=8.05--->4godz
8.05-0.75=7.3--->5godz

10.3+9.55+8.8+8.05+7.3=44 km

ODP:długość trasy wynosi 44km
1 1 1