Odpowiedzi

2009-11-16T12:12:23+01:00
1) (x+3)²+2(x+3)+1= x²+6x+9+2x+6+1=x²+8x+16
2) (x²-6)³-8= x⁶-3*x⁴*(-6)+ 3*x²*(-6)³-8=x⁶-18x⁴+72x²+216-8=x⁶-18x⁴+72²+208
3)(x+1)²-4= x²+2x+1-4= x²+2x-3
2009-11-16T12:27:40+01:00
1) (x+3)²+2(x+3)+1 = x^2+ 2 *x*3 + 3^2 +2x +2 *3 +1 = x^2 +6x +9+2x +7= x^2+ 8x+16 a z tego z kolei możemy jeszcze wyciągnąć (〖x+4)〗^2
2) (x²-6)³-8= x5 + 18x4 - 18x2 - 224 ( do tego nie jestem pewna!)

3) (x+1)²-4= x2 + 2 * x * 1 + 1 – 4 = x2 + 2x -3

tam gdzie są takie daszki to ma być kwadrat danej liczby albo x - nie mam programu do pisania takich rzeczy a jak pisze w wordzie to mi daszki wyskakuja, pzdr