A) przeczytaj informacje w ramce .
Oblicz , jaką odległość pokonałby
bardzo wytrzymały ślimak winniczek
w ciągu 1 godziny .
Czy bardzo dzielny winniczek pokonałby
w ciągu doby odległość 100 metrów ?
b)Jaką drogę przebyłby galopujący
winniczek w ciągu półtorej godziny ?

ta ramka :
Śliczami winniczki poruszają się
bardzo wolno , ich prędkość wynosi około
5 cm na 1 min .
Czasami jednak potrafią poruszać się
dwa razy szybciej niż normalnie ,
wykonują wówczas tzw. galop
ślimaka , zostawiając ślad
w postaci plam .

prosze o pomoc

1

Odpowiedzi

2009-11-16T14:00:44+01:00

a) 1 godzina = 60 minut

60 min x 5cm = 300 cm = 3 metry

doba = 24 h = 1440 min

1440min x 5cm = 7200cm = 72 metry - nie udało by mu się niestety.

b) galop 10 cm w czasie 1 min

1,5 godziny = 90 min

90min * 10 cm = 900 cm = 9m


pozdrawiam :)
11 4 11