Odpowiedzi

2009-11-16T15:39:12+01:00
Y=2x-1
3(x+2)=5(y-2)

y=2x-1
3x+6=5y-10

y=2x-1
3x-5y=-16

3x-5(2x-1)=-16
3x-10x+5=-16
-7x=-21/:(-7)
x=3

y=2*3-1
y=6-1
y=5
2009-11-16T15:39:39+01:00
W moim rozwiązaniu był błąd, poprawne rozwiązanie poniżej (powyżej)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-16T16:05:37+01:00
Ta klamerka ja już wiem o co w niej chodzi, ona po prostu obejmuje te dwa przykłady. chciałabym ci pokazać jak to dać, ale nie umiem wstawić takiego znaczka. Mam nadzieję, że jak Ci to rozwiąże to zrozumiesz:)

y=2x-1
3(x+2)=5(y-2)

y=2x-1
3x+6=5y-10

y=2x-1
3x+6=5(2x-1)-10

y=2x-1
3x+6=10x-5-10

y=2x-1
3x+6=10x-15

y=2x-1
6+15=10x-3x

y=2x-1
21=7x / :7

y=2x-1
3=x

y=2*3-1
x=3

y=6-1
x=3

y=5
x=3