Odpowiedzi

2009-11-16T16:20:45+01:00
560 - Liczba uczniów w całej szkole
240 - Liczba dziewcząt w szkole
X = 560 - 240 = 320 - Liczba chłopców w szkole
320 - 240 = 80
80/240 * 100 = 100/3 = 33 1/3 %
Odp: W szkole jest o 33 1/3 % więcej chłopców.

80/300 * 100 = 100/4 = 25 %
Odp: W szkole jest o 25 % mniej dziewcząt niż chłopców
2009-11-16T16:59:44+01:00
560-240=320
320 chłopcy
320-100%
240-x
x=240*100/320=75% tyle jest % dziewczyn
100-75=25 %
w szkole jest o 25% więcej chłopców i o 25% mniej dziewcząt niz chłppców