Odpowiedzi

2009-11-16T16:29:00+01:00
Słoń-największy ze współczesnych ssaków.Zwierze stadne.Zamieszkuje afrykańską sawannę, lasy i stepy od południowych krańców Sahary po Namibię, północną Botswanę i północną część Afryki. W starożytności wykorzystywane jako zwierzęta bojowe.żyje w grupach rodzinnych.Żyje około 70 lat.żywi się roślinami.głębokie chrząkanie jako stała forma komunikacji, trąbienie, gdy jest zdenerwowany.Słonie afrykańskie są uważane za zwierzęta obdarzone wysoką inteligencją. Mózg słonia waży ok. 6000 g. Wielką przyjaciółką i obrończynią słoni afrykańskich jest badaczka ich zachowań Cynthia Moss.

4 3 4
2009-11-16T16:29:36+01:00
Jednym ze zwierząt występujących w powieści "W pustyni i w puszczy" jest lew.
Lwy żyją na terenach otwartych: stepach, sawannach i obrzeżach pustyń. Nie występują w gęstych lasach, wbrew przydomkowi "król dżungli".


W odróżnieniu od większości przedstawicieli rodziny kotów, lwy są zwierzętami stadnymi. Każde stado składa się z około dziesięciu osobników, z których przynajmniej dwa to dorosłe samce; resztę stanowią samice i młode. Samice w stadzie są najczęściej siostrami i pozostają razem przez całe życie. Samce rzadko przebywają w jednym stadzie dłużej niż 3 lata. Młode rodzą się o każdej porze roku, choć często wszystkie samice w stadzie mają potomstwo w tym samym czasie. Samice, które nie mają młodych, karmią cudze dzieci i opiekują się nimi jak matki. Futro małych lwów tuż po urodzeniu jest cętkowane. Te barwy ochronne znikają, gdy zwierzę dorasta. Młode zaczynają polować w wieku około 11 miesięcy, ale pełnię samodzielności osiągają dopiero po ukończeniu 2 lat.


Lwice karmią nie tylko swoje, ale i cudze młode, co jest rzadkością u ssaków.


Polują głównie lwice. Czasami we dwie lub więcej osaczają antylopę albo zebrę, które są ich podstawowym pożywienim. Polowanie często się nie udaje i tylko co czwarta lwica przynosi zdobycz. Dorosły samiec potrafi pożreć 40 kg mięsa na raz, ale potem może nie jeść przez kilka dni.

Występowanie
Afryka, niewielka liczba w Indiach
Wielkość
Dorosły samiec - długość ciała 2,6 - 3,3 m; długość ogona 0,6 - 1 m, wysokość w kłębie około 1,2 m
Masa ciała
150 - 250 kg
Liczba młodych
3 - 4, przestają ssać po 6 - 7 miesiącach, samodzielność osiągają po upływie około 2 lat
Długość życia
W niewoli do 30 lat
5 4 5