Zad 1
Nos pinokia po pierwszym klamstwie urusl o 20% a po drugm klamstwie --- o 25% o ile wydluzul si enos pinokia po obydwoch klamstwach??

zad2
W opakowaniu kremu Xlian bylo dotychczas 100ml kremu i krem ten kosztowal 12zl. producent przygotowal dwie wersje promocji tego kremu .ktora z promocji jest bardziej oplacalna
Promocja nr 1 : Za tę samą cene otrzymasz o 20% wiecej kremu
Promocja nr 2: Za tę samą ilosc kremu zaplacisz o 20% mniej

3

Odpowiedzi

2009-11-16T16:36:10+01:00
Zad. 1

o 0.45 x

długosc nosa pinokia - x
x + 45 % = 0.45x
1 3 1
2009-11-16T16:40:54+01:00
1.
1,2*1,25*1,5--->50%

2.
1,2*100ml=120ml
12/120=1/10zl za ml
0,8*12zl=9,6
9,6/100=0,096zl za ml
druga promocja korzystniejsza
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-16T16:43:20+01:00
Zadanie 1
20% + 25% = 45%
Odp: Nos Pinokia wydłużył się po obydwu kłamstwach o 45 %.

zadanie 2
12 zł -cena
100ml - krem
Promocja nr 1 : Za tę samą cene otrzymasz o 20% wiecej kremu
Promocja nr 2: Za tę samą ilosc kremu zaplacisz o 20% mniej

Promocja nr 1 :
12 zł -cena
120ml -krem

Promocja nr 2:
100 ml- krem
9,6 zł -cena
Odp : Obie promocje są korzystne.
4 1 4