Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-16T17:03:44+01:00
28% + 44 % = 72 %
100%- 72% = 28%

0.28 z x = 42
x= 42 : 0.28 = 150 - osoby w Bursztynie

2009-11-16T17:04:25+01:00
W domu czasowym Bursztyn przebywali na wakacjach dorośli i dzieci. Mężczyźni stanowili 28%, kobiety 44%, a dzieci było czterdzieści dwoje. Ilu wczasowiczów spędzało wakacje w domu wczasowym?

100 - (28+44) = 100 - 72 = 28% stanowiły dzieci

42 = 28%
1,5 = 1%

150 = 100%

spędzało 150 osób

szczegółowiej :

42 - dzieci
42 - mężczyzn
66 - kobiet
2009-11-16T17:05:11+01:00
42=28%
28%----42
44%----x
x*28=44*42
x=1848/28
x=66
42+42+66=150