Odpowiedzi

2009-11-16T17:06:37+01:00
Ania.
70-40%*70=70-0,4*70=70-28=42
Basia.
42:1,4=30
2009-11-16T17:07:11+01:00

autografy Celiny- 70
Ani- 100% - 40% = 60% z C
Ani-0,6 * 70 = 42
Basi - 42 : 1,4 = 30

autografy Basi- 30
autografy Celiny- 70
autografy Ani - 42

:)
2009-11-16T17:11:31+01:00
A) Celina - 70 autografów

b) Ania- 40 % mniej niż Celina :
70 * 0,4 = 28
70 - 28 = 42

c) Basia - 40 % mniej niż Ania:

42 * 0,4 = 16,8
42 - 16,8 = 25,2