Odpowiedzi

2011-07-25T19:43:49+02:00

5% ze 100g=0,05×100g=5g było tej soli

razem jest soli 5g+40g=45g

razem jest nowego roztworu; 100g+40g=140g

 

140g=100%

45g = x %

.............

x=45×100:140≈32,14%= nowe stężenie roztworu