Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-16T18:24:00+01:00
4x-y=6
x=y

4x-x=6
x=y

3x=6 //3
x=y

x=2
x=y

x=2
y=2

:)
1 1 1
2009-11-16T18:23:38+01:00
Jeżeli o to chodzi no to tak :

4x-y=6
y=x

4x-x=6
3x=6 / 3
x=2

x=y

x=2
y=2

4*2-2= 8-2 = 6

Jak miały być te same x i y no to tak ...
2009-11-16T18:26:36+01:00
Metoda rozwiązania polega na tym, aby obliczyć jedną z niewiadomych, a następnie zastąpić ją w pozostałych równaniach wyrażeniem, które jest równe danej niewiadomej.
4x - y = 6 ---------> 4x - x = 6
{ 3x = 6 |:3
y = x ---------------- x = 2
y = x
y = 2

x = 2
{
y = 2
1 1 1