Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-11-16T19:13:18+01:00
30 cm....16zł
r=15 cm
P=3,14* 225= 706,5 cm² = 7,065 dm²
cena 1 dm²=16/7,065=2,26zł

40 cm....20zł
r=20
P=3,14 * 400=1256 cm²=12,56 dm²
cena 1 dm²=20/12,56=1,59 zł

60 cm....27zł
r=30
P=3,14 * 900=2826 cm²=28,26 dm²
cena 1 dm²= 27/28,26=0,96 zł
2009-11-16T19:45:05+01:00
2r = 30cm
r = 15cm = 1,5dm
P = π * (1,5dm)² ≈7,07dm²
16 : 7,07 = 2,26 zł/dm²

2r=40cm
r = 20cm = 2dm
P=π * (2dm)² = 12,57dm²
20 : 12,57 = 1,59zł/dm²

2r=60cm
r=30cm = 3dm
P=π * (3dm)² = 28,27dm²
27: 28,27 = 0,96zł/dm²
2009-11-16T19:51:45+01:00
30cm=3dm => 16zł
40cm=4dm => 20zł
60cm=6dm => 27zł

d=2r

r1=1,5
r2=2
r3=3


P1 ≈ 3,14*2,25
P1≈7,065dm²

P2≈3,14*4
P2≈12,56dm²

P3≈3,14*9
P3≈28,26dm²


1)16zł/7,065 ≈ 2,26zł/dm²
2)20zł/12,56 ≈ 1,59zł/dm²
3)27zł / 28,26 ≈ 0,96zł/dm²



Pozdrawiam! :)