Odpowiedzi

2009-11-16T20:24:37+01:00
3=12%
x=100%

Można zrobić to metodą krzyżową, czyli:
12x=3*100
12x=300|:12
x=25

Odp: W klasie jest 25 uczniów
12 3 12
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-16T20:28:09+01:00
Dane:
12 % klasy to 3 osoby
100% to cała klasa


3 osoby to 12 % klasy
1 osoba to 12÷3= 4 % klasy
100%-12%= 88%
88%- reszta klasy
88%÷4%= 22 uczniów
22 + 3= 25

Odpowiedź: Klasa liczy 25 uczniów


36 4 36