Zapisz wyrażenia nie używając nawiasów.Zredukuj wyrazy podobne.

a)x+(3x-y do potęgi 2 +7)
b)-a+(2a-3b-1)
c)-x do potęgi 2+(x do potęgi 2-x-7)
d)-b do potęgi 3-(b do potęgi 3-b do potegi 2-b)
e)(2a-3b)+(4a-b)
f)-(x do potęgi 2-3x)+(x do potegi 2+3x)
g)(a+b-c)-(2a-b+2c)
h)-(x do potęgi 2 -xy-z)-(-x do potęgi 2+2xy+2z)

Bardzo proszę o pomoc gdyż Ja tego nie rozumiem.
Za pomoc serdecznie dziękuję ; )

2

Odpowiedzi

2009-11-16T20:55:21+01:00
A) x + 3x - y² + 7
4x - y² + 7

b) -a + 2a - 3b - 1
a - 3b - 1

c) -x² + x² - x - 7
-x - 7

d) -b³ -b³ + b² - b
-b + b² - 6b³

e) 2a - 3b + 4a - b
6a -4b

f) -x² + 3x + x² + 3x
6x

g) a + b + c - 2a + b -2c
-a + 2b - 3c

h) -x² + xy + z + x² - 2xy - 2z
-xy - z

PROSZĘ BARDZO :)
17 4 17
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-16T20:58:54+01:00
A) x+3x-y²+7= 4x-y²+7
b) -a+2a-3b-1= a-3b-1
c) -x²+x²-x-7= -x-7
d)-b³-b³+ b²+b= -2b³+ b²+b
e) 2a-3b+4a-b= 6a-4b
f) -x²+ 3x+x²+ 3x= 6x
g) a+b-c-2a+b-2c= -a+2b-3c
h) -x²+xy+z+x²- 2xy- 2z= -xy-z
15 4 15