Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-16T21:54:19+01:00
(x+x-5+x-7):3 = (3x-12):3 = x-4

x-4-x = 4

Średnia arytmetyczna jest o 4 mniejsza od liczby x
19 4 19
2009-11-16T21:56:59+01:00
Obliczamy średnią arytmetyczną liczb x, x-5, x-7, oznaczmy jako S:

S = ( x + x - 5 + x - 7 ) / 3 = (3x - 12) / 3 = x - 4

Szukamy różnicy x - S:

x - S = x - (x - 4) = x - x + 4 = 4

Odp. Średnia ta jest o 4 mniejsza od x.
10 3 10
2009-11-16T22:30:23+01:00
(x+x-5+x-7):3 = (3x-12):3 = x-4
x-4-x = 4
Średnia jest o 4 mniejsza od x
6 2 6