Odpowiedzi

2009-11-17T04:03:19+01:00
Długość drogi to 2πR, więc 2*3,14*150000000*1000m=942000000000m
365dni=365*24*60*60=31536000s
V=S/t
V=942000000000m/31536000s=~29870m/s~30km/s
w ciągu minuty pokonuje:
29870*60=1792200m=1792,2km

Pozdrawiam