1. Odległość między dwiema miejscowościami wynosi 125km. , a odległość na mapie wynosi 5cm. Wjakiej skali sporządzona jest mapa?


2. Jeśli na dyskotekę szkolną przyjdzie 210 uczniów to każdy z nich będzie musiał zapłacić 2.50zł za wstęp.Ile zapłaci każdy uczestnik dyskoteki jeśli przyjdzie na nią 350 osób, a koszt imprezy dla całej grupy nie ulegnie zmianie.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-05-10T18:14:04+02:00
2.

2,50*210=525 -koszt całej imprezy
525/350=1,5zł
Uczniowie zapłaciliby po 1,5

1.
ale nie wiem czy dobrze
1250000/5=250000
1:250000