1. Autobus przejechał drogę 4km ze średnią prędkością 20km/h a następnie 12km z prędkością 40km/h. Jaka jest średnia prędkość tego samochodu? 2.Obiekt wykonuje 14 obiegów okręgu w czasie 5 min.Oblicz okres i częstotliwość w tym ruchu. 3.Ruszając ze stacji pociąg uzyskał prędkość równą57,6km/h na drodze 640m .Zakładając , że ruch pociągu jest jednostajnie przyspieszony, oblicz jego przyspieszenie oraz czas w którym uzyskał on tę prędkość.

1

Odpowiedzi

2009-11-17T13:01:55+01:00
Odpowiedz do zadania pierwszego:
dane:
s1=4km - 20km/h
s2=12km - 40km/h

4km*20km/h= 80
12km*40km/h = 480

480+80= 560

S= s1 + s2

4 + 12 = 16

560/16= 35kmk/h

odp; Średnian predkosc samochodu to 35km/h