Jeden przykład z mnożenia jednomianów przez sumy.
Trzeba najpierw pomnożyć,a potem jak juz się uporzadkuje podstawić
x=-1 y= jedna piąta (tylko nie umiem tu zapisać)


x(3xy-y)-y(x²-xy+x)= ?

czekam
przypomne ze najpierw pomnorzyc,uporzadkowac a potem podstawic.

2

Odpowiedzi

2009-11-17T14:48:25+01:00
X(3xy-y)-y(x²-xy+x)=3x²y-xy-x²y+xy²-xy=2x²y-2xy+xy²

obliczam wartosc wyrazenia dla x=-1, y= ⅕
2 razy (-1)² razy ⅕-2 razy (-1) razy ⅕+(-1) razy (⅕)²=
=⅖-⅖-1/25=-1/25 (- jedna dwudziestopiata)
2009-11-17T14:49:15+01:00
3x(kwadrat)y-xy-x(kwadrat)y-xy(kwadrat)+xy=-3*1/5-1/5-1/25=-19/25