Dosypano 20dag soli do 1,8 kg wody. Stężenie procentowe otrzymanej solanki wynosi:
a)11 1/9% b)1% c) 10% d)9%

Paweł złożył komputer z części kosztowało go to 2100zł. Najdroższą częścią był dysk za który zapłacił 462zł. Jaki % kosztu komputera stanowi dysk:
a)45 1/22% b)78% c)0,22% d)22%

Liczba o 110% większa od 20 to:
a)22% b)42% c)44% d)33%

Konferencja przewidywana na 2godz przedłużyła się o 35% planowanego czasu. Trwała więc:
a)2godz 42min b)2godz 7min c)3godz 10min d)3godz 5min

3

Odpowiedzi

2009-11-17T14:54:01+01:00
A) 0,2kg soli / 2kg (1,8 + 0,2) roztworu = 10% roztwór
Odp c) 10%

b) (462zł / 2100zł) *100% = 22%
Odp d) 22%

c) 110% *20 = 22
20 + 22 = 42
Odp. b) 42 (chyba nie % :) )

d) 0,35 * 120min = 42min
2h + 42 min
Odp a) 2h 42 min
2009-11-17T14:57:30+01:00
1.
20 dag+ 1,8 kg=2 kg

2 kg stanowi 100%
0,2 kg stanowi x% mamy proporcje

x%=0,2 razy 100%/0,2=10%
stezenie procentowe solanki to 10%
2.
2100 zł to 100%
462 zł to x%

x%=462 razy 100%/2100=22%

odpowiedz d
3.
2 godz=120 minut

120 minut godz to 100%
x min to 35%

x=35% razy 120/100=42 min

konferencja trwala 2 godz 42 min

odp.a

w tym sformulowaniu cos jest nie tak
Liczba o 110% większa od 20 to:
a)22% b)42% c)44% d)33%

bo liczba o 110% wieksz jest rowna 42 ( ale bez procentow)


2009-11-17T14:58:10+01:00
20 dag + 1,8 kg =0,2 kg +1,8 kg = 2,0 kg
0,2 / 2,0 =0,10 = 10 %.
Odp c)
462 :2100 = 0,22 = 22%
Odp. d)
20 + 110% z 20 = 20 + 1.10*20 = 20 +22 = 42
W odpowiedzi do tego zadania nie powinno być procent.

2 godz = 120 min
120 +0,35 * 120 = 120 + 42 = 162
162 min = 2godz 42 min
Odp.a)