W ciągu 3 dni zaszczepiono przeciw żółtaczce 180 uczniów. Pierwszego dnia zaszczepiono o 20 uczniów mniej niż drugiego, trzeciego zaś 2 razy więcej uczniów niż pierwszego dnia. Ilu uczniów zaszczepiono trzeciego dnia.


proszę o obliczenia:*:)

2

Odpowiedzi

2009-11-17T15:48:11+01:00
180 - zaszczepieni
x - zaszepionych drugiego dnia
x-20 - zaszczepieni pierwszego dnia
2(x-20) - zaszczepieni 3 dnia

x + x-20+2(x-20) = 180
2x -20+2x-40=180
4x -60=180 /+60
4x=240 /:4
x=60

60 - zaszczepieni drugiego dnia
60-20=40 - zaszczepieni pierwszego dnia
2*40=80 - zaszczepieni trzeciego dnia
60+40+80=180 - zaszczepieni

odp: trzeciego zaszczepili 80 uczniów

1 5 1
2009-11-17T15:48:48+01:00
1 dzień; x-40
2 dzień; x+20-60
3 dzień; 2*x-80
x+x+20+2x=180
4x=180-20
4x=160/:4
x=40

Odp; Trzeciego dnia zaszczepiono 80 uczniów.