A) Nakład szkolnej gazetki zwiększono trzykrotnie. O ile zwiększono nakład gazetki?
b) We wrześniu lodziarnia sprzedała 10 razy mniej lodów niż w sierpniu. O ile procent zmalała sprzedać lodów we wrześniu w porównaniu z sierpniem?
c) Tomek w grudniu napisał o 150% więcej sms-ów niż w listopadzie. Ile razy więcej sms-ów wysłał w grudniu?
d) W repertuarze pewnego kina filmów polskich jest o 40 % mniej niż filmów zagranicznych. Jaki procent wszystkich filmów w repertuarze tego kina stanowią filmy polskie?

(najlepiej byłoby gdybyście mi wytłumaczyli jak mam to wyjaśnić pani dlaczego właśnie tak ma być, a nie inaczej ;)
nie wiem czy do wszystkich zadań da się oprócz wyniku, napisać obliczenia, ja tego w ogóle nie kumam xD)

2

Odpowiedzi

2009-11-17T15:48:48+01:00

a)3razy
b)10%
c)150
d)30%
sorki ż3e nie tłumaczę ale ja też tego wytłumaczyć nie umiem
2009-11-17T15:55:32+01:00
A. 100% * 3 = 300% 300%-100% =200% - myślę że ten punkt jest jasny do zrozumienia ale jednak wytłumaczę 100% *3 gdyż 3krotny nakład a później 300%-100% bo o ile % zwiększono nakład.
B. 100%:10 = 10%
100%-10%=90%

C.
100%+150%=250%
250%:100%=2,5

D. x - filmy zagraniczne
40%=0,4
x-0,4=0,6 x - filmy polskie
x+0,6x=1,6x - wszystkie filmy
0,6x/1,6x = 06/1,6=6/16=3/8=0,375=37,5%

/- kreska ułamkowa jakby cos :D

Pozdrawiam myślę że pomogłam xD
1 5 1