Drwale mają pociąą pień drzewa na półmetrowe kawałki .pień ma długość 18m a za każde przecięcie pnia nalerzy zapłacić 2zł50gr jaką zapłatę otrzymają drwale? 2)czwórka przyjaciuł z gimnazjum postanowiła wybrać się na wycieczkę rowerową na wypożyczenie czterech rowerów wydali 50zł .na ile godzin zaplanowali wycieczkę. pierwsza godzina2.10zł każda następna godzina 1.60zł

3

Odpowiedzi

2009-11-17T15:57:39+01:00
Zad.1.
[(18m/0,5m) - 1 ] * 2,50zł = 47,50zł

Odp: Drwale otrzymają 47,50zł zapłaty. (-1 bo ostatniego cięcia nie trzeba robić)

Zad.2.
1 + (50zł/4 - 2,10zl)/1,60zł = 1 + 10,40/1,60 = 7,5

Odp: Zaplanowali wycieczkę na 7,5 godziny.
2009-11-17T16:03:40+01:00
Drwale mają pociąą pień drzewa na półmetrowe kawałki .pień ma długość 18m a za każde przecięcie pnia nalerzy zapłacić 2zł50gr jaką zapłatę otrzymają drwale? 2)czwórka przyjaciuł z gimnazjum postanowiła wybrać się na wycieczkę rowerową na wypożyczenie czterech rowerów wydali 50zł .na ile godzin zaplanowali wycieczkę. pierwsza godzina2.10zł każda następna godzina 1.60zł

18m:0,5m=36
36*2,50zł=90zł
;)
50zł-2,10zł*4=50zł-8,40zł=41,60zł
41,60zł:4=10,40zł
10,40zł:1,60zł=6,5H
6,5h+1h=7,5hgodzin
;)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T16:09:06+01:00
1.
[(18 / 0,5) - 1 ] * 2.50 = 47.50zł

2.
x- ilość kolejnych godzin

4*2,10 + 4*1,60 * x = 50
8,40 + 6,40x = 50
6,40x=41,6
x=6,5

Zaplanowany czas wycieczki to 7,5h