Odpowiedzi

2009-11-17T16:15:24+01:00
1.np. chroni nasze zęby
2.enzym trawienny
3.narząd przewodu pokarmowego
4.stanowi poloaczenie gardla z zoladkiem
5.jest najwiekszym narzadem jamy brzusznej
6.dawna nazwa amylazy ślinowej
7.enzym hydrolityczny z grupy hydrolaz, rozkładający skrobię i inne wielocukry
8.część jelita cienkiego
9.enzym występujący głównie w trzustce, w postaci soku trzustkowego
10.proces łączenia dwóch nie mieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest cieczą
  • ayla
  • Początkujący
2009-11-17T16:20:23+01:00
1.substancja otaczająca ząb
2.enzym trawienny, składnik soku żołądkowego, powodujący ścinanie się białka mleka
3.odcinek przewodu pokarmowego między przełykiem a jelitem
4.odcinek przewodu pokarmowego łączący gardło z żołądkiem
5.narząd wydzielający żółć
6.enzym trawienny znajdujący się w ślinie
7.enzym rozkładający wielocukry-skrobię i glikogen
8.początkowy, łączący się z żołądkiem odcinek jelita cienkiego
9.enzym wytwarzany przez trzustkę rozkładający tłuszcze właściwe
10.proces prowadzący do powstania trwałej emulsji
ODŻYWIANIE-dostarczanie organizmowi substancji niezbędnych do rozwoju i wzrostu
2009-11-17T16:51:54+01:00
1.Postawową funkcją ....... zębów jest ochrona funkcja ochronna
2.enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego
3.Stanowi część układu pokarmowego jego rolą jest trawienie
4.przewód mięśniowo-błoniasty o podłużnym przebiegu; łączy gardło z żołądkiem.
5.wieloczynnościowy organ gruczołowy o wadze 1,5 kg leżący głównie w prawym nadbrzuszu. Składa się z płatów prawego (większego) i lewego. Ma wypukłą powierzchnię przeponową i wklęsłą powierzchnię trzewną (dolną)
6.enzym trawienny występujący w ślinie, rozkładający cukry złożone (np. skrobię).
7.est enzymem, którego aktywność daje się wykazać w surowicy krwi oraz w moczu. Jest produkowana głównie przez trzustkę, ale powstaje też w gruczołach ślinowych, w śluzówce jelita cienkiego oraz w komórkach jajników i jąder.
8.rurowaty organ długości 25-30 cm, wychodzący z żołądka i stanowiący początkowy odcinek jelita cienkiego
9. trawienny enzym trzustkowy, powodujący rozkład tłuszczów.
10.proces łączenia dwóch nie mieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest cieczą, prowadzący do powstania trwałej emulsji. W organizmie człowieka zachodzi ona w dwunastnicy pod wpływem żółci i polega na rozbiciu dużych cząsteczek tłuszczy na mniejsze, bardziej przyswajalne w dalszej części układu pokarmowego