Zad.1
a) Samolot przeleciał odległość 2400km w ciągu 4 godzin. Z jaką średnią prędkością leciał?
b) Pieszy przeszedł 1,5 km w ciągu pół godziny. Z jaką szedł prędkością?
c) Kombajn w ciągu 5 minut pokonuje odległość 100m. Jaka jest prędkość kombajnu?
d) Pies w ciągu 12 sekund przebiegł 150m. Z jaką prędkością biegł ten pies?
Zad.2
panie, które nie widziały się od dawna, zobaczyły się z daleka. Podbiegły do siebie i spotkały się w połowie drogi. Z jaką prędkością biegły?

Obrazek do zad.2 w załączniku.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T16:05:47+01:00
Zad 1
a) 2400km / 4 = 600km
odp. leciał z prędkością 600 km/h

b)1,5 km * 2 =3
odp. szedł z prędkością 3 km/h

c)100 m * 12 = 1200m = 1,2 km/h
odp.kombajn jechał z prędkością 1,2km/h

d)150m * 12 = 1800 m * 60 = 108000 m = 108km/h
odp.pies biegł z prędkością 108km/h(tylko że tego nie jestem pewien)

sorki ale zad.2 nie wiem
1 1 1