Po obniżce ceny o 5% lampa kosztuje 57 zł. Oblicz cenę lampy przed obniżką. O ile złotych obniżono jej cenę.

Bardzo proszę o rozwiązanie zadania i napisanie tego razem z rozwiązaniem...
Proszę aby we wszystkich zadaniach pisać rozwiązanie a jie sam wynik:)

Mam to na Jutro:)
Proszę:)
Z góry dzięki;*

3

Odpowiedzi

2009-11-17T16:03:32+01:00
Obniżka o 5% oznacza, że cena lampy to 95% starej ceny

x - stara cena

0.95x = 57

x=57/0,95 = 60zł

60 zł - 57 zł = 3 złote :)

pozdrawiam

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T16:04:52+01:00
X-100%
57-95%
95x=5700/:95
x=60-początkowa cena

60-57=3-o tyle zl obniżono cenę początkową
1 5 1
2009-11-17T16:06:30+01:00
/ - ułamek ;P

105/100 x 57=5985/100=59.85 zł
Cena lampy przed obniżką wynosiła 59.85

59.85-57=2.85zł
Cenę obniżono o 2.85 zł.

pzdr ;))